Glaspanelen Oranjewoud

Locatie: Oranjewoud

De Kom Oranjewoud is een project dat te vinden is in het bos van Oranjewoud, waar tussen landhuizen deze moderne glazen woningen zijn gebouwd. De nieuwbouwwoningen zijn op palen geplaatst waarbij het water van de vijver tot onder de woning doorloopt. Hierdoor is er er een geheel ontstaan die één is met haar omgeving.

Als glasoplossing werd er bij De Kom in Oranjewoud gekozen voor grote glaspanelen. Deze zijn structureel verlijmd. Bij structurele beglazing is kwaliteit nog belangrijker dan bij regulier isolatieglas. Het glas wordt door middel van een verticale kitnaad aan elkaar verlijmd. Eventuele oneffenheden vallen dan direct op. Door de structurele verlijming, welke alleen aan de boven en onderzijde wordt ingeklemd, ontstaat een strak en modern geheel.

Glaspanelen De Kom in Oranjewoud

Hoge isolatiewaarde glaspanelen in Oranjewoud

Voor de glaspanelen in Oranjewoud is gekozen voor Pilkington Insulight S3a glas. Dit glas is voorzien van siliconen afdichting om het glas te beschermen tegen UV-licht. Daarbij houdt het ook de stralingswarmte tegen, doordat het glas is voorzien van en dun metaallaagje. Dit metaallaagje is overigens heel dun en nauwelijks met het blote oog te zien. De isolatiewaarde zit in de spouw van de glaspanelen. Hier zit geen droge lucht in, zoals bij normaal glas, maar kleurloos edelgas.

De gevels van de open woningen in Oranjewoud hebben we dus voorzien van glaspanelen volgens een vast systeem. Er zijn echter een paar afzonderingen waar dit niet is toegepast: de entreedeur, de ventilatieluiken en de toegangen naar de terrassen.

Pilkington isolatieglas

D&O is leverancier van isolatieglas van het merk Pilkington. Dit merk heeft glaspanelen die tevens brandwerend zijn, inbraakwerend en erg veilig zijn. En wat ook een uniek aspect is aan Pilkington zijn de speciale glaspanelen met jaloezieën erin. Dit zit dan echt tussen de twee glasplaten in. In de spouw. Doordat het glas zelf al niet gevoelig is van invloeden van buitenaf, blijven ook de jalozieen in het glas schoon en behoudt het zijn kleur. Lees meer over deze speciale Screenline glaspanelen.

Het totaalplan van project De Kom

“Voor woonhuis ‘De Kom’ is een totaalplan ontworpen, passend binnen de kenmerkende architectonische traditie van het Koninklijk landgoed Oranjewoud. Tijdens de bouw van de verschillende huizen als Oranjewoud, Oranjestein en Klein Jachtlust werd telkens de omgeving opnieuw ingericht, in de gangbare stijl van die periode.

Hierdoor is een grote mate van samenhang tussen bouwwerk en landschap ontstaan. Iedere periode toont op eigen wijze de voortzetting van deze architectonische traditie. De beste ontwerpen zijn niet alleen een reactie op de karakteristieke context maar voegen daar ook nog iets aan toe.

Het plan voor ‘De Kom’ heeft als uitgangspunt de kavel en de omgeving. Het omliggende landschap wordt naar de kavel gehaald. Het ontworpen woonhuis is afgestemd op het tegenovergelegen landgoed. Door deze wijze van inpassing wordt zowel de identiteit van de plek als die van de directe omgeving versterkt.

Op het relatief smalle en diepe boskavel is een woonhuis in één laag ontworpen. Een nieuw uitgegraven bosvijver zorgt voor een open plek en schept afstand tot het naastgelegen bospad. De woning is opgetild om het landschap zo min mogelijk te verstoren en optimaal van het uitzicht op de fraaie bosvijvers aan de overzijde van de weg te profiteren. Het terrein krijgt zo niet de traditionele tweedeling in (formele) publieke voorzijde en (informele) private achterzijde. Op het terrein komen geen bijgebouwen of erfafscheidingen.

Uit het zicht
Onder de woning worden de auto’s uit het zicht onttrokken. Deze staan op een open verharding op de oever van de nieuwe vijver. De vrijkomende grond is aan de andere zijde van het huis opgeworpen, waarmee een glooiend terrein, onder het huis door, ontstaat.

De draagconstructie van het huis bestaat uit een staalskelet dat met 9 kolommen is verankerd aan een betonnen keerwand. De hoge ligger in de zuid gevel wordt door slechts 4 kolommen gedragen met forse overstekken op de vrij-zwevende hoeken. De gevels bestaan uit open en gesloten glaspanelen volgens een vast systeem. De uitzonderingen in dit systeem zijn de entreedeur, de ventilatieluiken en de toegangen naar de terrassen.

Zwevende vloervlakken
Tussen twee vrij zwevende vloervlakken is het gehele woonprogramma georganiseerd. Een verbreding van het volume aan de straatzijde biedt houvast voor de positionering van de trappen naar de entree. Vanaf de entree is de routing binnen de woning direct weer aan het uitzicht gerelateerd. De indeling is vrij, over de gehele lengte van de woning is langs beide gevels doorzicht. Deze ruimtelijke opzet met 3 meter vrije hoogte maakt de woning extra royaal ondanks het bescheiden oppervlak van ongeveer 180 m².

Het huis heeft een binnen- en een buitenterras. Het binnenterras is overdekt en bevindt zich binnen het afgebakende volume. Het buitenterras wordt direct vanuit de woning ontsloten en is in het terrein ingegraven. Het huis heeft de kwaliteit van een luxe stadsappartement midden in een donker bos.” Bron: architectenweb.nl

Samenwerking in Oranjewoud

Woonhuis de Kom werd in nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, architect en D&O uitgevoerd.
Opdrachtgever: particulier.
Architect: Ir. A. Staalenhoef Leeuwarden

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project, over ons isolatieglas of wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Dat direct met onze accountmanager Henny Zwier op: 06-24779225.