Is draadglas veiligheidsglas?

Volgens de huidige normen is draadglas geen veiligheidsglas meer. 
Draadglas is een type glas waarbij metalen draden als een rasterwerk zijn verwerkt in het glas. Bij Engels, Brute en spiegeldraadglas zijn deze metaaldraden verwerkt in een vierkant rasterpatroon. Het voordeel van dit rasterwerk is dat bij eventuele breuk van het raam de glasscherven bij elkaar blijven. Het draadwerk biedt extra stevigheid aan de ruit en heeft daardoor een inbraakwerende en inbraakvertragende functie. Het is ook verkrijgbaar in een ondoorzichtige variant waardoor privacy gewaarborgd is.
Wat is draadglas?

Huidige normen veiligheidsglas

Vanwege al deze eigenschappen werd draadglas vroeger ook als veiligheidsglas gezien. Maar, volgens de huidige normen is het geen veiligheidsglas meer. Ook bij dit type glas bestaat de kans op een ernstige verwonding als het breekt en er een opening ontstaat. In de norm over letselbeperkend glas (NEN 3569:2011) staat dat letselbeperkend glas, ofwel veiligheidsglas, minimaal moet voldoen aan de klasse 2B2 conform de NEN-EN 12600 (kruiwagenwielslingerproef). Draadglas valt onder de letselveiligheidsklasse 3B3.

Is draadglas veiligheidsglas?

Uit bovenstaand blijkt dat het glas niet meer als veiligheidsglas beschouwd wordt en ook niet meer als zodanig toegepast mag worden.

Bron: Glasbranche organisatie, december 2020

Heeft u meer vragen?

(0517) 39 25 32

Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Neem contact op