Hoe wordt glas gemaakt?

Hoe glas wordt gemaakt is een veelgestelde vraag.

Glas maken ze uit een mengsel van zand, kalk en soda. Deze grondstoffen verhitten ze bij een temperatuur rond de 1500 graden Celsius in een smeltoven. Daarna ontstaat er een floatbad met nieuw materiaal dat de koeloven ingaat. In deze oven koelen ze de vloeistof gecontroleerd af. Wanneer de vloeistof de oven verlaat ontstaat er een bijna oneindig glaslint. Daarna snijdt een computergestuurde installatie het glas op de gewenste maat. De grote en kleine glasplaten sorteren ze afzonderlijk van elkaar en zetten ze in kratten om ze vervolgens via een vrachtauto bij de klant te bezorgen.

Hieronder een schematische weergave van de productielijn.

Schematische proces van hoe glas wordt gemaakt

Hoe wordt glas gemaakt (video)

In de video hieronder laat SOLOS Glass zien hoe floatglas gemaakt wordt gemaakt van grondstoffen als kiezelzand, natriumcarbonaat, kalksteen en andere materialen. De grondstoffen verhitten ze om ook hier glas te produceren. Het vloeibare glas dat hierdoor ontstaat zie je daarna over een plaat glijden en wordt zo een lint van glas. Vervolgens brengen ze de temperatuur van het glaslint via een afgesloten koeloven terug naar 600 graden.

De gecontroleerde koeling levert daarna een plaat van glas op. Het lint van glas koelen ze verder door middel van geforceerde lucht  Daarna vindt er nog een kwaliteitsinspectie plaats en identificeren scanners eventuele onvolkomenheden. Omdat we in de keten beschadigd glas natuurlijk niet kunnen gebruiken, gooien ze dat direct weg. Als laatste snijden ze het glas op klantspecifieke maten. Tot slot zijn er robots die de grote glasplaten verpakken en verzenden ze het bestelde glas naar de klant.

In Nederland maken we geen glas. D&O Bouwglas heeft een connectie met een fabriek in de EU waar ze het glas inkoopt.

Wilt u weten welke glasproducten wij leveren? En in welke unieke projecten ons glas terecht komt? Neem dan gerust nog even een kijkje op de product– en projectpagina.

Heeft u meer vragen?

(0517) 39 25 32

Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Neem contact op