Hoe wordt glas gerecycled?

Glas wordt gerecycled in zes stappen. 

Inzameling

Allereerst moet glasafval ingezameld worden alvorens het gerecycled kan worden tot een nieuwe, schone grondstof van hoge kwaliteit. Dit kan bij speciale inzamelpunten in Nederland.

Afvoeren

Vlakglas Recycling Nederland voert de ingezamelde vlakglasscherven af naar een speciaal vlakglasrecyclingbedrijf, zodra wij een volle container aanmelden.

Sorteren

Het recyclingbedrijf sorteert de verschillende soorten vlakglas en slaat dit per soort op.

Reinigen en bewerken

Handmatig verwijderen ze grote grote onzuiverheden. En met krachtige magneten verwijderen ze ijzeren delen. Vervolgens brengen brekers het glas op de juiste scherfgrootte. Ook verwijderen ze eventuele folies. Daarna scheiden ze het glas op zeven verschillende groottes. En als laatste sporen ze met een speciale lasertechniek keramiek, steen en porselein op en schieten dit met lucht uit het glas.

Mengen en kwaliteit controleren

De schone scherven mengen ze en vervolgens controleren ze het eindproduct op kwaliteit. Daarna kunnen ze op aanvraag leveren aan de glasindustrie. Om te garanderen dat het nieuwe product aan de kwaliteitseisen voldoen worden er steekproeven gehouden.

Gerecycled glas naar de afnemers

Tot slot gaat het glasafval naar de afnemers die het hergebruiken. Het glas zie  je daarna vaak terug als vensterglas, flessen en potten, glaswol en glasfilters. En soms in een architectonische toepassing. Het valkglasafval verwerken we dus tot scherven die bruikbaar zijn voor de (glas)industrie. Bijvoorbeeld voor de productie van vlakglas, verpakkingsglas, isolatiemateriaal, glasfilters of tegels.

Bekijk hieronder eventueel de video “De kringloop van glas: inzameling en recycling vlakglas”.

D&O Bouwglas onderschrijft dat we grondstoffen hergebruiken en terugbrengen in de kringloop. Wij zijn daarom aangesloten bij VRN (Vlakglas Recycling Nederland). Daarom zijn wij ook één van de vele inzamelpunten in Nederland. Met name voor onze klanten bestaat de mogelijkheid om glasafval bij ons in te leveren.

Heeft u meer vragen?

(0517) 39 25 32

Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Neem contact op