U-waarde isolatieglas?

Isolatieglas is tegenwoordig in veel soorten en varianten beschikbaar met elk hun eigen prestaties en eigenschappen.

Soorten isolatieglas

Isolerend dubbel glas

Isolerend isolatie glas bestaat uit twee glasbladen die door een afstandhouder (bijv. een metalen kader) aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas (spouw) is gevuld met droge lucht.

Hoog-Rendements isolerend dubbel glas

Hoog-Rendements (HR+ of HR++) isolatieglas heeft een veel betere warmte-isolatie dan standaard isolatieglas. Dit komt omdat op één zijde van het glas (in de spouw) een heel dunne coating is aangebracht en de spouw niet met lucht maar met een speciaal gas is gevuld. De gebruikte gassoorten zijn (meestal) argon en krypton. 

Hoog-Rendements triple-beglazing

Triplebeglazing, ook wel drievoudig glas of driedubbel glas (HR+++) genoemd, heeft een betere isolerende werking dan hoog-rendements isolerend dubbelglas en bestaat uit drie glasbladen die door twee afstandhouders van elkaar worden gehouden.
Ook hier is op een van de binnenzijden van het glas een heel dunne coating aangebracht en zijn de spouwen gevuld met gas.

Hoog-Rendements vacuümbeglazing

Dit is isolerend dubbelglas waarbij tussen de twee dunne glasbladen een vacuüm is aangebracht. Dit type beglazing kan U-waarden halen vergelijkbaar met die van hoog-rendements isolerend dubbelglas. Een van de glasbladen heeft ook weer een heel dunne coating. Om de afstand tussen de glasbladen te waarborgen wordt tussen de glasbladen kleine glasparels aangebracht.

Hoog-Rendements monumentenglas

Dit is isolerend dubbelglas waarbij ook gebruik wordt gemaakt van dunne glasbladen en een dunne spouw. Tussen de glasbladen kan al of niet een gas en al of niet een coating zijn aangebracht. Monumentenglas kan U-waarden halen vergelijkbaar met die van hoog-rendements vacuümglas of hoog-rendements isolerend dubbel glas.

Enkel floatglas isoleert bijna niet. Warmte, maar ook koele lucht gaat gemakkelijk verloren via het glas. Dit zorgt voor hoge energierekeningen, onnodige CO2 uitstoot en een onbehaaglijk binnenklimaat. Het toepassen van hoogwaardig dubbel glas of drievoudig glas in woningen en gebouwen draagt bij aan een lage energierekening, een duurzaam Nederland en een behaaglijk binnenklimaat.

Veel varianten in isolatieglas


Binnen al deze soorten zijn er – afhankelijk van de soort – meer of minder varianten beschikbaar. Het aantal glasproducten waarmee warmte kan worden geïsoleerd is daarmee zeer omvangrijk geworden.
Ook worden diverse producten nog steeds doorontwikkeld waardoor de warmte isolerende prestaties verbeteren en dus nog lagere U-waarden mogelijk worden.

Daar komt bij dat het glas ook andere prestatie-eigenschappen kan krijgen zoals bijvoorbeeld (letsel-) veiligheid, inbraakwering, geluidswering, zonwering, brandwering etc. De opbouw van het isolatieglas kan daardoor weer anders zijn dan de “standaard”- uitvoering voor de warmte-isolatie.

De mate van warmte-isolatie


Het warmteverlies door een ruit wordt uitgedrukt in de U-waarde. Dit bekent dus hoe lager de U-waarde, hoe hoger de isolerende werking van het glas. Enkel glas heeft een U-waarde van 5,8. Er is tegenwoordig isolatieglas op de markt met een U-waarde die fors lager is dan 1,0.

De U-waarde van het glas is dus de belangrijkste waarde bij de keuze van de beglazing als het gaat om warmte-isolatie. In de praktijk wordt nog veel gesproken over HR+ en HR++, maar omdat de richtlijnen hiervoor in de loop der tijd zijn veranderd en vermelding van deze codering in de spouw van het glas niet verplicht is, is het verstandiger vooral naar de U-waarde te kijken.

Keuzefactoren isolatieglas

De verschillende soorten isolatieglas hebben allemaal hun specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Ook de prijzen van deze producten lopen sterk uiteen. Maar naast de isolerende werking en de prijs zijn nog meer zaken van belang. Bijvoorbeeld bij de vervanging van bestaande beglazing door nieuw isolatieglas is ook de kwaliteit en de maatvoering van het bestaande kozijn belangrijk. Niet elk kozijn is geschikt voor bijv. triple-beglazing en zou daarvoor aangepast of vervangen moeten worden. Bij nieuwbouw kan hiermee vanzelfsprekend al direct rekening worden gehouden.

Bij het kiezen van isolatieglas kunnen dus verschillende keuzefactoren van invloed zijn. In de praktijk kan dit betekenen dat de verstandigste keuze valt op het glas met een toch iets hogere U-waarde dan op basis van de laagst mogelijke U-waarde haalbaar zou zijn.

Een lagere U-waarde betekent in ieder geval lagere stookkosten. Daarbij opgemerkt dat de kostenbesparing bij vervanging van enkel glas door hoog-rendementsbeglazing fors kan zijn, maar dat het weinig zal uitmaken of het nieuwe glas een U-waarde heeft van1,2 of van 1,3.

 

Bron: GBO

Heeft u meer vragen?

(0517) 39 25 32

Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Neem contact op