Wat is een Heat Soak Test?

Wat is een Heat Soak Test en waarom is het belangrijk voor glas?

Bij het produceren van glas is het onvermijdelijk dat sulfide en nikkel deeltjes in de glasmassa terecht komen. Ze kunnen nikkelsulfide (NiS) deeltjes vormen die deel uitmaken van het geproduceerde glas. In het geval van gehard veiligheidsglas kan NiS insluiting echter tot spontane glasbreuk leiden.

Dergelijke verontreinigingen ontstaan in de floatoven door een reactie tussen de ijzerdeeltjes in het zand en de aanwezige zwavel. Bij de huidige productietechnieken zijn deze verontreinigingen niet volledig uit te sluiten. Nikkelsulfide insluitingen zijn optisch niet waarneembaar omdat ze over het algemeen kleiner zijn dan 0,2 mm. Nikkelsulfidedeeltjes kunnen versneld groter worden door thermische belastingen, deze groei in volume kan leiden tot te hoge spanningen in de ruit. Hierdoor kan de ruit “spontaan” breken. Om de kans op ”spontane” breuk als gevolg van nikkelsulfide insluiting bij thermisch gehard glas zoveel mogelijk te voorkomen, kan de Heat Soak Test worden uitgevoerd.

Waarom is de Heat Soak Test essentieel?

Tijdens deze test, die 2 tot 10 uur duurt, ondergaat een glasruit een verwarmingsproces tot ongeveer 275ºC. Eventuele nikkelsulfide-insluitingen kunnen ervoor zorgen dat een ruit breekt tijdens de test. Glas dat deze test doorstaat, mag als vrij van nikkelsulfide-insluitingen worden beschouwd, waardoor het aanzienlijk veiliger is voor gebruik.

Wettelijke vereisten en de NEN 2608-norm

Volgens de richtlijnen van het Bouwbesluit 2012 en de NEN 2608 is een Heat Soak Test verplicht voor thermisch gehard glas dat boven de 3500 mm boven aangrenzende vloeren, terreinen of water wordt geplaatst. Dit garandeert dat glas aan strenge betrouwbaarheidseisen voldoet.

Waarom is dit relevant?

Het uitvoeren van een Heat Soak Test is niet alleen wettelijk verplicht, maar het verzekert ook dat het glas betrouwbaar en veilig is in situaties waarbij breuk ernstige gevolgen kan hebben. Indien thermisch gehard veiligheidsglas wordt toegepast op een positie waarbij door breuk van dit glas personen ernstig letsel kunnen oplopen of ernstige economische schade kan ontstaan dient dit glas een zogenaamde “Heat Soak Test” te ondergaan.

Wilt u meer lezen over de verschillende soorten veiligheidsglas? Lees dan ook ons antwoord op de vraag ‘Wat is gelaagd glas?’ Verder vindt u op onze website verschillende producten en projecten bekijken waarbij wij veiligheidsglas hebben toegepast.

D&O Bouwglas is aangesloten bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Als glasspecialisten hebben wij met alle aangesloten glasbedrijven een website waarop wij uitgebreid toelichten wat veiligheidsglas is.

Installatieglas

Bij D&O Bouwglas spreken we overigens ook wel over installatieglas wanneer we het hebben over veiligheidsglas. Het is een verzamelwoord voor glas dat we toepassen in gevels, entrees, puien, (squash)wanden, sportaccommodaties en badkamers. Installatieglas is leverbaar in allerlei kleuren en maten. Bovendien stijlvol, solide en veilig en daarom multi-inzetbaar. En dus in veel situaties een mooie oplossing.

Wat is gehard glas?

Gehard glas noemen we ook wel veiligheidsglas. Glas is een duurzaam product om mee te bouwen maar wanneer er een breuk ontstaat kan het levensgevaarlijk zijn. Vandaar dat we in de glasbranche dit glas gebruiken op plekken waar risico’s aanwezig zijn dat iemand gewond raakt wanneer het glas breekt. Gehard glas valt uiteen in kleine stukjes wanneer het breekt.

Wat is gehard glas precies?

Gehard glas heeft een speciale behandeling ondergaan waardoor het wel vijf keer sterker is dan gewoon glas. Daardoor is het tevens bestand tegen grote temperatuurverschillen. Als het al breekt valt het in kleine stukjes uiteen. Daarmee voorkomen we ernstig lichamelijk letsel. Dit type glas passen we niet alleen toe in douchecabines maar bijvoorbeeld ook bij een keukenachterwand van glas.

Gerhard glas in glazen deur

Foto: Vakgroep Glas Bouwend Nederland

Meer over veiligheidsglas

Wilt u meer lezen over de verschillende soorten veiligheidsglas? Lees dan ook ons antwoord op de vraag ‘Wat is gelaagd glas?’ Verder vindt u op onze website verschillende producten en projecten bekijken waarbij wij veiligheidsglas hebben toegepast.

D&O Bouwglas is aangesloten bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Als glasspecialisten hebben wij met alle aangesloten glasbedrijven een website waarop wij uitgebreid toelichten wat veiligheidsglas is.

Installatieglas

Bij D&O Bouwglas spreken we overigens ook wel over installatieglas wanneer we het hebben over veiligheidsglas. Het is een verzamelwoord voor glas dat we toepassen in gevels, entrees, puien, (squash)wanden, sportaccommodaties en badkamers. Installatieglas is leverbaar in allerlei kleuren en maten. Bovendien stijlvol, solide en veilig en daarom multi-inzetbaar. En dus in veel situaties een mooie oplossing.

Is draadglas veiligheidsglas?

Volgens de huidige normen is draadglas geen veiligheidsglas meer. 
Draadglas is een type glas waarbij metalen draden als een rasterwerk zijn verwerkt in het glas. Bij Engels, Brute en spiegeldraadglas zijn deze metaaldraden verwerkt in een vierkant rasterpatroon. Het voordeel van dit rasterwerk is dat bij eventuele breuk van het raam de glasscherven bij elkaar blijven. Het draadwerk biedt extra stevigheid aan de ruit en heeft daardoor een inbraakwerende en inbraakvertragende functie. Het is ook verkrijgbaar in een ondoorzichtige variant waardoor privacy gewaarborgd is.
Wat is draadglas?

Huidige normen veiligheidsglas

Vanwege al deze eigenschappen werd draadglas vroeger ook als veiligheidsglas gezien. Maar, volgens de huidige normen is het geen veiligheidsglas meer. Ook bij dit type glas bestaat de kans op een ernstige verwonding als het breekt en er een opening ontstaat. In de norm over letselbeperkend glas (NEN 3569:2011) staat dat letselbeperkend glas, ofwel veiligheidsglas, minimaal moet voldoen aan de klasse 2B2 conform de NEN-EN 12600 (kruiwagenwielslingerproef). Draadglas valt onder de letselveiligheidsklasse 3B3.

Is draadglas veiligheidsglas?

Uit bovenstaand blijkt dat het glas niet meer als veiligheidsglas beschouwd wordt en ook niet meer als zodanig toegepast mag worden
Bron: Glasbranche organisatie, december 2020

Welk glas dan wel toepassen?

Gelukkig valt er nog wel wat te kiezen. Afhankelijk van de toepassing kunt u bij D&O Bouwglas kiezen voor gehard glas, gelaagd/gehard glas, of alleen gelaagd glas voor bijvoorbeeld gevels, entrees, puien, (squash)wanden, sportaccommodaties en badkamers. Wij noemen het ook wel installatieglas. Dit glas is leverbaar in allerlei kleuren en maten. Bovendien stijlvol, solide en veilig en daarom multi-inzetbaar. En dus in veel situaties een mooie oplossing.

 

Wat is veiligheidsglas NEN 3569

Wat is veiligheidsglas volgens NEN 3569? En waarom is er eigenlijk een norm voor?

Veiligheidsglas is glas dat we toepassen in projecten waar bijvoorbeeld letsel kan ontstaan als het glas breekt, waar we willen voorkomen dat iemand door het glas valt of juist om ongewenste personen of vlammen te weren. Veiligheidsglas komt voor als ‘gehard glas’ en ‘gelaagd glas’. Gehard glas valt als het breekt uiteen in kleine veilige (onscherpe) korrels glas. Een speciale folie tussen gelaagd glas zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Het verschil tussen beide ziet u in de foto’s hieronder (Bron: Vakgroep Glas van Bouwend Nederland).

 

Soorten veiligheidsglas 

We kennen een aantal soorten veiligheidsglas:

  • Letselveilig glas
  • Doorvalveilig glas
  • Inbraakwerend glas
  • Brandveilig glas

 

Veiligheidsglas NEN 3569

In de Nederlandse Norm (NEN 3659) zijn eisen vastgelegd voor het toepassen van veiligheidsbeglazing in gebouwen, zowel binnen als buiten. Deze normen zijn vooral vastgelegd ter voorkoming van lichamelijk letsel bij ongevallen. Daarbij is dus duidelijk bij welke projecten we in ieder geval veiligheidsglas (letselbeperkend glas) moeten plaatsen.

Ofwel, het is verplicht dat al het glas dat bereikbaar is voor personen (anders dan voor reparatie en onderhoud) dit met veiligheidsglas dient te worden uitgevoerd.

Meer lezen over veiligheidsglas?

D&O Bouwglas is aangesloten bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Als glasspecialisten hebben wij met alle aangesloten glasbedrijven een website waarop wij uitgebreid toelichten wat veiligheidsglas is. Op onze eigen website kunt u verschillende producten vinden en projecten bekijken waarbij wij veiligheidsglas hebben toegepast.

Bekijk ook de video voor een algemene uitleg over veiligheidsglas en waarom het verplicht is.

Glazen deuren moeten die van gehard glas zijn?

Ja. Kort maar krachtig.

Een glazen deur of een douchedeur moet altijd minimaal gehard zijn. In sommige gevallen zelfs gelaagd en gehard. Een geharde ruit is veel sterker dan gewoon glas.

Volgens de NEN 3569 moet u veiligheidsglas toepassen. Hierdoor ontstaan bij een breuk geen groter scherpe punten, maar kleine stukjes glas.