Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas noemen we ook wel veiligheidsglas. Glas is een duurzaam product om mee te bouwen maar wanneer er een breuk ontstaat kan het levensgevaarlijk zijn. Vandaar dat we in de glasbranche dit glas gebruiken op plekken waar risico’s aanwezig zijn dat iemand door het glas heen kan vallen. Gelaagd glas zorgt er bijvoorbeeld voor dat bij een breuk het glas niet in scherven uiteen valt.

Wat is gelaagd glas precies?

Zoals gezegd valt dit type glas niet in stukken uiteen. Dat komt omdat het glas uit in ieder geval twee glasblad bestaat, met daartussen een folie die ervoor zorgt dat het glas bij een eventuele breuk niet uiteen valt. Dus ontstaan er geen gevaarlijke scherven en is er geen risico op ernstig lichamelijk letsel. De ruit blijft bij een breuk één geheel. Het is dus onmogelijk door de ruit heen te vallen als de ruit voldoende dik is. Daarom noemen we dit type glas ook wel doorvalveilig glas.

Gelaagd glas als afscheiding in restaurant

Foto: Vakgroep Glas Bouwend Nederland

Meer over veiligheidsglas

Wilt u meer lezen over de verschillende soorten veiligheidsglas? Lees dan ook ons antwoord op de vraag ‘Wat is veiligheidsglas?’ Verder vindt u op onze website verschillende producten en projecten bekijken waarbij wij veiligheidsglas hebben toegepast.

D&O Bouwglas is aangesloten bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Als glasspecialisten hebben wij met alle aangesloten glasbedrijven een website waarop wij uitgebreid toelichten wat veiligheidsglas is.

Installatieglas

Bij D&O Bouwglas spreken we ook wel over installatieglas wanneer we het hebben over veiligheidsglas. Het is een verzamelwoord voor glas dat we toepassen in gevels, entrees, puien, (squash)wanden, sportaccommodaties en badkamers. Installatieglas is leverbaar in allerlei kleuren en maten. Bovendien stijlvol, solide en veilig en daarom multi-inzetbaar. En dus in veel situaties een mooie oplossing.

Wat is veiligheidsglas NEN 3569

Wat is veiligheidsglas volgens NEN 3569? En waarom is er eigenlijk een norm voor?

Veiligheidsglas is glas dat we toepassen in projecten waar bijvoorbeeld letsel kan ontstaan als het glas breekt, waar we willen voorkomen dat iemand door het glas valt of juist om ongewenste personen of vlammen te weren. Veiligheidsglas komt voor als ‘gehard glas’ en ‘gelaagd glas’. Gehard glas valt als het breekt uiteen in kleine veilige (onscherpe) korrels glas. Een speciale folie tussen gelaagd glas zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Het verschil tussen beide ziet u in de foto’s hieronder (Bron: Vakgroep Glas van Bouwend Nederland).

 

Soorten veiligheidsglas 

We kennen een aantal soorten veiligheidsglas:

  • Letselveilig glas
  • Doorvalveilig glas
  • Inbraakwerend glas
  • Brandveilig glas

 

Veiligheidsglas NEN 3569

In de Nederlandse Norm (NEN 3659) zijn eisen vastgelegd voor het toepassen van veiligheidsbeglazing in gebouwen, zowel binnen als buiten. Deze normen zijn vooral vastgelegd ter voorkoming van lichamelijk letsel bij ongevallen. Daarbij is dus duidelijk bij welke projecten we in ieder geval veiligheidsglas (letselbeperkend glas) moeten plaatsen.

Ofwel, het is verplicht dat al het glas dat bereikbaar is voor personen (anders dan voor reparatie en onderhoud) dit met veiligheidsglas dient te worden uitgevoerd.

Meer lezen over veiligheidsglas?

D&O Bouwglas is aangesloten bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Als glasspecialisten hebben wij met alle aangesloten glasbedrijven een website waarop wij uitgebreid toelichten wat veiligheidsglas is. Op onze eigen website kunt u verschillende producten vinden en projecten bekijken waarbij wij veiligheidsglas hebben toegepast.

Bekijk ook de video voor een algemene uitleg over veiligheidsglas en waarom het verplicht is.