Wat is een Heat Soak Test?

Wat is een Heat Soak Test en waarom is het belangrijk voor glas?

Bij het produceren van glas is het onvermijdelijk dat sulfide en nikkel deeltjes in de glasmassa terecht komen. Ze kunnen nikkelsulfide (NiS) deeltjes vormen die deel uitmaken van het geproduceerde glas. In het geval van gehard veiligheidsglas kan NiS insluiting echter tot spontane glasbreuk leiden.

Dergelijke verontreinigingen ontstaan in de floatoven door een reactie tussen de ijzerdeeltjes in het zand en de aanwezige zwavel. Bij de huidige productietechnieken zijn deze verontreinigingen niet volledig uit te sluiten. Nikkelsulfide insluitingen zijn optisch niet waarneembaar omdat ze over het algemeen kleiner zijn dan 0,2 mm. Nikkelsulfidedeeltjes kunnen versneld groter worden door thermische belastingen, deze groei in volume kan leiden tot te hoge spanningen in de ruit. Hierdoor kan de ruit “spontaan” breken. Om de kans op ”spontane” breuk als gevolg van nikkelsulfide insluiting bij thermisch gehard glas zoveel mogelijk te voorkomen, kan de Heat Soak Test worden uitgevoerd.

Waarom is de Heat Soak Test essentieel?

Tijdens deze test, die 2 tot 10 uur duurt, ondergaat een glasruit een verwarmingsproces tot ongeveer 275ºC. Eventuele nikkelsulfide-insluitingen kunnen ervoor zorgen dat een ruit breekt tijdens de test. Glas dat deze test doorstaat, mag als vrij van nikkelsulfide-insluitingen worden beschouwd, waardoor het aanzienlijk veiliger is voor gebruik.

Wettelijke vereisten en de NEN 2608-norm

Volgens de richtlijnen van het Bouwbesluit 2012 en de NEN 2608 is een Heat Soak Test verplicht voor thermisch gehard glas dat boven de 3500 mm boven aangrenzende vloeren, terreinen of water wordt geplaatst. Dit garandeert dat glas aan strenge betrouwbaarheidseisen voldoet.

Waarom is dit relevant?

Het uitvoeren van een Heat Soak Test is niet alleen wettelijk verplicht, maar het verzekert ook dat het glas betrouwbaar en veilig is in situaties waarbij breuk ernstige gevolgen kan hebben. Indien thermisch gehard veiligheidsglas wordt toegepast op een positie waarbij door breuk van dit glas personen ernstig letsel kunnen oplopen of ernstige economische schade kan ontstaan dient dit glas een zogenaamde “Heat Soak Test” te ondergaan.

Wilt u meer lezen over de verschillende soorten veiligheidsglas? Lees dan ook ons antwoord op de vraag ‘Wat is gelaagd glas?’ Verder vindt u op onze website verschillende producten en projecten bekijken waarbij wij veiligheidsglas hebben toegepast.

D&O Bouwglas is aangesloten bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Als glasspecialisten hebben wij met alle aangesloten glasbedrijven een website waarop wij uitgebreid toelichten wat veiligheidsglas is.

Installatieglas

Bij D&O Bouwglas spreken we overigens ook wel over installatieglas wanneer we het hebben over veiligheidsglas. Het is een verzamelwoord voor glas dat we toepassen in gevels, entrees, puien, (squash)wanden, sportaccommodaties en badkamers. Installatieglas is leverbaar in allerlei kleuren en maten. Bovendien stijlvol, solide en veilig en daarom multi-inzetbaar. En dus in veel situaties een mooie oplossing.

Wat is veiligheidsglas NEN 3569

Wat is veiligheidsglas volgens NEN 3569? En waarom is er eigenlijk een norm voor?

Veiligheidsglas is glas dat we toepassen in projecten waar bijvoorbeeld letsel kan ontstaan als het glas breekt, waar we willen voorkomen dat iemand door het glas valt of juist om ongewenste personen of vlammen te weren. Veiligheidsglas komt voor als ‘gehard glas’ en ‘gelaagd glas’. Gehard glas valt als het breekt uiteen in kleine veilige (onscherpe) korrels glas. Een speciale folie tussen gelaagd glas zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Het verschil tussen beide ziet u in de foto’s hieronder (Bron: Vakgroep Glas van Bouwend Nederland).

 

Soorten veiligheidsglas 

We kennen een aantal soorten veiligheidsglas:

  • Letselveilig glas
  • Doorvalveilig glas
  • Inbraakwerend glas
  • Brandveilig glas

 

Veiligheidsglas NEN 3569

In de Nederlandse Norm (NEN 3659) zijn eisen vastgelegd voor het toepassen van veiligheidsbeglazing in gebouwen, zowel binnen als buiten. Deze normen zijn vooral vastgelegd ter voorkoming van lichamelijk letsel bij ongevallen. Daarbij is dus duidelijk bij welke projecten we in ieder geval veiligheidsglas (letselbeperkend glas) moeten plaatsen.

Ofwel, het is verplicht dat al het glas dat bereikbaar is voor personen (anders dan voor reparatie en onderhoud) dit met veiligheidsglas dient te worden uitgevoerd.

Meer lezen over veiligheidsglas?

D&O Bouwglas is aangesloten bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Als glasspecialisten hebben wij met alle aangesloten glasbedrijven een website waarop wij uitgebreid toelichten wat veiligheidsglas is. Op onze eigen website kunt u verschillende producten vinden en projecten bekijken waarbij wij veiligheidsglas hebben toegepast.

Bekijk ook de video voor een algemene uitleg over veiligheidsglas en waarom het verplicht is.

Maximale lengte Profilit?

Wat is de maximale lengte van Profilit beglazing? Profilit glas wordt geproduceerd in een maximale lengte van 7 meter. Dit is echter de maximale lengte, in veel gevallen is de windbelasting bepalen voor de maximale toepasbare lengte van Profilit. Hierbij is maatwerk van toepassing, o.a type gebouw, gebouw afmeting en het windgebied zijn hierbij bepalend. Dit kunnen we vrijblijvend voor u uitrekenen.

Welke Profilit structuren zijn er?

Pilkington Profilit ™ is verkrijgbaar in de volgende structuren: Standaard (licht golvend oppervlak), Macro (gesaldeerd schermoppervlak), Slim Line (dunne, lineaire groeven), Wave (gegolfd, gevormd textuur) en Clear (geen zichtbare textuur).

Standaard Profilit glas heeft een inherente lichte groene tint, coating, zonwerend en Plus hebben invloed op de kleur. Ook het extra heldere Pillkington Profilit OW OptiWhite (ijzerarm) glas is ook beschikbaar.

 

Profilit standaard

Profilit standaard

Profilit Macro

Profilit Macro

Profilit Slim Line

Profilit Slim Line

Profilit Wave

Profilit Wave

Profilit Clear

Profilit Clear

 

 

 

 

Dit zijn enkele voorbeelden, zie ook onze productpagina voor nog meer mogelijkheden.

Thermische breuk

Thermische breuk in glas ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil is van meer dan 30°C ontstaat, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk. Hierop wordt door dubbel-glas fabrikant geen garantie op verleend.

Een thermische breuk heeft een speciaal breukpatroon en is niet te vergelijken met het breken van glas door bijvoorbeeld het inslaan van de beglazing. Of er sprake is van thermische breuk kan het best door een vakman worden beoordeeld.

U kunt de kans verkleinen door:

– Jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing te plaatsen

– De beglazing niet te beschilderen of te beplakken met plakfolie

– Verwarmingselementen niet te dicht bij de beglazing te plaatsen

– Geen grote voorwerpen te plaatsen aan de binnenkant, dicht achter de beglazing

– Handelingen te voorkomen die tot een groot temperatuurverschil in de beglazing kunnen leiden.