Beslagen ramen?
Beslagen ramen of condensvorming op glas is mogelijk, hoe zit dit?
Condensvorming aan de kamerzijde?
Condensvorming aan de kamerzijde ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid in de woning. Het aanwezige vocht condenseert dan tegen het glasoppervlak. Met HR++ beglazing is het risico op condensvorming het kleinst, enkel bij een zeer hoge luchtvochtigheid is condensvorming nog mogelijk. Bij standaard isolerend dubbelglas en zeker bij enkele beglazing zal veel eerder condens aan de kamerzijde ontstaan, dit is echter geen fout in het product. Eventuele condensvorming aan de kamerzijde is te voorkomen door goed te ventileren. Zeker als u uw bestaande beglazing laat vervangen, moet dus goed gekeken worden naar de mogelijkheden om te ventileren.
Condensvorming aan de buitenzijde?
Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren in het voorjaar en het najaar. De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Eventuele condensvorming komt niet door een fout in het product, maar is juist het gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie van de beglazing en het bewijs dat het glas “werkt”..
Condensvorming aan de buitenzijde komt maar in een beperkt aantal situaties voor, maar is helaas niet te voorkomen. Het droogwrijven van de ruit heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve luchtvochtigheid buiten hoog is, zal de condens terug kunnen komen.
Beslagen ramen of condensvorming tussen het glas in?
Als er vocht tussen de bladen inzit en het glas niet schoon te maken is, dan is in de meeste gevallen het ruit “lek” dit houdt in dat er niet tot nauwelijks nog werking is van de isolerende eigenschap van dubbel glas. De enige oplossing is het vervangen van het isolatieruit. Overweeg bij uw keuze voor isolatieglas dan ook driedubbele beglazing…