Wat is een Heat Soak Test?
Wat is een Heat Soak Test en waarom is het belangrijk voor glas?
Bij het produceren van glas is het onvermijdelijk dat sulfide en nikkel deeltjes in de glasmassa terecht komen. Ze kunnen nikkelsulfide (NiS) deeltjes vormen die deel uitmaken van het geproduceerde glas. In het geval van gehard veiligheidsglas kan NiS insluiting echter tot spontane glasbreuk leiden.
Dergelijke verontreinigingen ontstaan in de floatoven door een reactie tussen de ijzerdeeltjes in het zand en de aanwezige zwavel. Bij de huidige productietechnieken zijn deze verontreinigingen niet volledig uit te sluiten. Nikkelsulfide insluitingen zijn optisch niet waarneembaar omdat ze over het algemeen kleiner zijn dan 0,2 mm. Nikkelsulfidedeeltjes kunnen versneld groter worden door thermische belastingen, deze groei in volume kan leiden tot te hoge spanningen in de ruit. Hierdoor kan de ruit “spontaan” breken. Om de kans op ”spontane” breuk als gevolg van nikkelsulfide insluiting bij thermisch gehard glas zoveel mogelijk te voorkomen, kan de Heat Soak Test worden uitgevoerd.
Waarom is de Heat Soak Test essentieel?
Tijdens deze test, die 2 tot 10 uur duurt, ondergaat een glasruit een verwarmingsproces tot ongeveer 275ºC. Eventuele nikkelsulfide-insluitingen kunnen ervoor zorgen dat een ruit breekt tijdens de test. Glas dat deze test doorstaat, mag als vrij van nikkelsulfide-insluitingen worden beschouwd, waardoor het aanzienlijk veiliger is voor gebruik.
Wettelijke vereisten en de NEN 2608-norm
Volgens de richtlijnen van het Bouwbesluit 2012 en de NEN 2608 is een Heat Soak Test verplicht voor thermisch gehard glas dat boven de 3500 mm boven aangrenzende vloeren, terreinen of water wordt geplaatst. Dit garandeert dat glas aan strenge betrouwbaarheidseisen voldoet.
Waarom is dit relevant?
Het uitvoeren van een Heat Soak Test is niet alleen wettelijk verplicht, maar het verzekert ook dat het glas betrouwbaar en veilig is in situaties waarbij breuk ernstige gevolgen kan hebben. Indien thermisch gehard veiligheidsglas wordt toegepast op een positie waarbij door breuk van dit glas personen ernstig letsel kunnen oplopen of ernstige economische schade kan ontstaan dient dit glas een zogenaamde “Heat Soak Test” te ondergaan.
Wilt u meer lezen over de verschillende soorten veiligheidsglas? Lees dan ook ons antwoord op de vraag ‘Wat is gelaagd glas?’ Verder vindt u op onze website verschillende producten en projecten bekijken waarbij wij veiligheidsglas hebben toegepast.
D&O Bouwglas is aangesloten bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Als glasspecialisten hebben wij met alle aangesloten glasbedrijven een website waarop wij uitgebreid toelichten wat veiligheidsglas is.
Installatieglas
Bij D&O Bouwglas spreken we overigens ook wel over installatieglas wanneer we het hebben over veiligheidsglas. Het is een verzamelwoord voor glas dat we toepassen in gevels, entrees, puien, (squash)wanden, sportaccommodaties en badkamers. Installatieglas is leverbaar in allerlei kleuren en maten. Bovendien stijlvol, solide en veilig en daarom multi-inzetbaar. En dus in veel situaties een mooie oplossing.