Chemotuin nominatie Hedy d’ Ancona

11 december 2015


Begin december ontving D&O Bouwglas te Franeker het bericht dat het project Chemotuin in Hilversum is genomineerd voor de Hedy d’Ancona-prijs 2016 voor excellente zorgarchitectuur.

Een zeskoppige jury bestaande uit architecten en zorgprofessionals maakt de zeven nominaties bekend die zij selecteerden uit 52 inzendingen. Aangezien De Hedy d’Ancona-prijs zich richt op voorbeeldstellende projecten waarbij architectuur, interieur, stedenbouw, tuin- of landschapsarchitectuur het zorgconcept optimaal ondersteunen.

Het idee van de chemotuin in het Tergooi ziekenhuis te Hilversum komt van een eigen internist-oncoloog Pieter van den Berg, die voor zijn patiënten een groene omgeving wilde creëren, een helende plek in de buitenlucht.

Nominatie Chemotuin

Architect project Chemotuin Nominatie Hedy d’Ancona

Architect Bart van der Salm van VANDERSALM-aim ontwierp een halfronde constructie van houten palen met daarop een glazen dak en een overdekt pad naar het ziekenhuis. Daarnaast is de houtconstructie gerealiseerd door Assinkhout. Het glazen dak is door D&O voorzien van letselbeperkend glas, dat wil zeggen gelaagd zelfreinigend veiligheidsglas Pilkington Activ™. Het glas heeft een coating, dat gebruik maakt van natuurlijke elementen en door daglicht en regen af te breken het organisch vuil wegspoelt. Het glas is met aluminium profielen vastgezet waardoor een onderhoudsarme constructie is ontstaan.

Tot standkoming Chemotuin

De chemotuin is tot stand gekomen door een geldinzameling van de Stichting Vrienden van Tergooi. Daarnaast zijn er door verschillende bedrijven, waaronde D&O en Pilkington, donaties gegeven. De chemotuin in Hilversum is uniek in Nederland.

Juryvoorzitter en partner van architectenbureau KAW Reimar von Meding gaf aan dat alle nominaties van grote maatschappelijke waarde zijn en met de focus op de patiënt. De jury onderschrijft het belang van deze ontwikkeling. In februari worden de projecten door de jury bezocht, gesproken met alle betrokkenen en tevens gebruikservaringen geïnventariseerd. De prijsuitreiking vindt plaats op 20 juni 2016. Voor alle nominaties gaat u naar: http://www.hedydanconaprijs.nl welke wij hierbij tevens feliciteren met de nominatie!

Chemotuin Hilversum nominatie

Meer over Chemotuin nominatie Hilversum

Meer informatie over dit project vindt u op de website van D&O. Heeft u vragen over het product gelaagd Pilkington Activ™ neem dan gerust contact met ons op.

*De prijsuitreiking heeft intussen plaatsgevonden. Lees hier op welke plaats het project is geëindigd.