Tweede prijs Chemotuin Hilversum

23 juni 2016


“De jury van de Hedy d’Ancona-prijs is onder de indruk van de combinatie van kracht en eenvoud van de Chemotuin. Een relatief kleine ingreep heeft hier een groot effect op het denken over ziekenhuiszorg door de werelden binnen en buiten het ziekenhuis met elkaar te verbinden.”

Tweede prijs Chemotuin

Deze week is bekend geworden dat het project Chemotuin goede tweede is geworden en initiatiefnemer Pieter van de Berg, oncoloog in het Tergooi Ziekenhuis en architect en Bart van der Salm net niet de Hedy d’Ancona-prijs in ontvangst mocht nemen. Die ging naar Xenia, het eerste jongerenhospice van Nederland. Wij feliciteren uiteraard architect MulderVanTussenbroek+VanVeen architecten met de eerste prijs voor excellente zorgarchitectuur.

De jury heeft het project Chemotuin zeer geprezen zo lezen we in het juryrapport:

“De jury heeft veel waardering voor de zorgvuldige plaatsing in de buitenruimte die inspeelt op de reeds aanwezige natuurlijke elementen. Zo voert het houten pad tussen twee grote bomen door die daarmee een natuurlijke poort vormen. De verblijfsruimte is een houten terras waarin meubilair is opgenomen dat speciaal voor dit project door de architect werd ontworpen. Doordat de zitplaatsen zich bevinden op een rondlopend vloeroppervlak wordt het uitzicht maximaal benut terwijl ook enige privacy gewaarborgd is. Aan de rugzijde is een tuin aangelegd met geurende bloemen en kruiden waar vlinders op afkomen, aan de voorzijde is uitzicht op het gazon met bijzondere, bloeiende beplanting van onder meer rododendrons en een toverhazelaar, en uitzicht op het achtergelegen bos. Het personeel is inmiddels ingespeeld op werkzaamheden die zich niet alleen binnen maar ook in de buitenruimte afspelen. Veel mensen maken gebruik van de gelegenheid om buiten te zitten, zelfs bij koud weer.”

Naast deze positieve beoordeling vond de jury dat de verbinding tussen het ziekenhuis en het paviljoen op dit moment nog niet een mooie overgang is, ze noemden het zelfs “een harde knip”, maar begrepen ook dat dit wellicht te maken heeft met de nieuwbouwplannen van het ziekenhuis. Het project heeft niet alleen landelijk maar ook internationale aandacht gekregen. Ongetwijfeld alle nominaties voor de Hedy d’Ancona-prijs.
 

Meer over Chemotuin Hilversum

Meer informatie over dit project vindt u op de website van D&O. Heeft u vragen over het product gelaagd Pilkington Activ™ neem dan gerust contact met ons op.