Chemotuin Hilversum

Locatie: Hilversum

In het Tergooi ziekenhuis in Hilversum is recent een chemotuin geopend. Deze chemotuin biedt mensen, die een chemotherapie ondergaan, een plek in de buitenlucht en waar ze ten tijde van de behandeling worden omgeven door de natuur.

Idee Chemotuin Hilversum

Het idee komt van internist-oncoloog Pieter van den Berg, die voor zijn patiënten een groene omgeving wilde creëren, oftewel, een helende plek in de tuin. Voor de totstandkoming van de chemotuin is er in de eerste plaats een geldinzameling van de Stichting Vrienden van Tergooi georganiseerd. Daarnaast zijn er door verschillende bedrijven, zo ook D&O, donaties gegeven.

Ontwerp Chemotuin Hilversum

Architect Bart van der Salm ontwierp een halfronde constructie van houten palen met daarop een glazen dak. Met een overdekt pad heeft hij bovendien het paviljoen aan het ziekenhuis verbonden. Verder is de houtconstructie gerealiseerd door Assinkhout en het glazen dak door D&O Bouwglas.

Zelfreinigend veiligheidsglas

Voor dit project heeft D&O gelaagd zelfreinigend veiligheidsglas geplaatst. Het product Pilkington Activ™ zelfreinigend glas heeft een coating, dat gebruik maakt van natuurlijke elementen en door daglicht en regen af te breken het organisch vuil wegspoelt. Het glas is daarnaast met aluminium profielen vastgezet waardoor een onderhoudsarme constructie is ontstaan.

Het Pilkington Activ™ zelfreinigend glas kan gecombineerd worden met een groot assortiment glasproducten.

Chemotuin in het nieuws

De chemotuin Hilversum is uniek in Nederland. De media heeft veel aandacht aan het project gegeven, zo ook RTL Nieuws.

Nominatie

Eind 2015 ontving D&O Bouwglas te Franeker het bericht dat het project Chemotuin in Hilversum is genomineerd voor de Hedy d’Anconaprijs 2016 voor excellente zorgarchitectuur. Geweldig natuurlijk voor architect Bart van der Salm. De prijsuitreiking is op maandag 20 juni 2016. 

Hieronder nog een fotoserie van dit unieke project.