Glaspanelen Oranjewoud

Locatie: Oranjewoud

De Kom Oranjewoud is een project dat te vinden is in het bos van Oranjewoud, waar tussen landhuizen deze moderne glazen woningen zijn gebouwd. De nieuwbouwwoningen zijn op palen geplaatst waarbij het water van de vijver tot onder de woning doorloopt. Hierdoor is er er een geheel ontstaan die één is met haar omgeving.

Als glasoplossing werd er bij De Kom in Oranjewoud gekozen voor grote glaspanelen. Deze zijn structureel verlijmd. Bij structurele beglazing is kwaliteit nog belangrijker dan bij regulier isolatieglas. Het glas wordt door middel van een verticale kitnaad aan elkaar verlijmd. Eventuele oneffenheden vallen dan direct op. Door de structurele verlijming, welke alleen aan de boven en onderzijde wordt ingeklemd, ontstaat een strak en modern geheel.

 

Hoge isolatiewaarde glaspanelen in Oranjewoud

Voor de glaspanelen in Oranjewoud is gekozen voor Pilkington Insulight S3a glas. Dit glas is voorzien van siliconen afdichting om het glas te beschermen tegen UV-licht. Daarbij houdt het ook de stralingswarmte tegen, doordat het glas is voorzien van en dun metaallaagje. Dit metaallaagje is overigens heel dun en nauwelijks met het blote oog te zien. De isolatiewaarde zit in de spouw van de glaspanelen. Hier zit geen droge lucht in, zoals bij normaal glas, maar kleurloos edelgas.

De gevels van de open woningen in Oranjewoud hebben we dus voorzien van glaspanelen volgens een vast systeem. Er zijn echter een paar afzonderingen waar dit niet is toegepast: de entreedeur, de ventilatieluiken en de toegangen naar de terrassen.

Pilkington isolatieglas

D&O is leverancier van isolatieglas van het merk Pilkington. Dit merk heeft glaspanelen die tevens brandwerend zijn, inbraakwerend en erg veilig zijn. En wat ook een uniek aspect is aan Pilkington zijn de speciale glaspanelen met jaloezieën erin. Dit zit dan echt tussen de twee glasplaten in. In de spouw. Doordat het glas zelf al niet gevoelig is van invloeden van buitenaf, blijven ook de jalozieen in het glas schoon en behoudt het zijn kleur. Lees meer over deze speciale Screenline glaspanelen.

Het totaalplan van project De Kom

Aangezien dit project in Oranjewoud op het Koninklijk landgoed Oranjewoud gesitueerd is, is een totaalplan ontworpen, passend binnen de kenmerkende architectonische traditie van de omgeving. Op de website van Architectenweb is het project prachtig omschreven.

De inleiding is als volgt: “Tijdens de bouw van de verschillende huizen als Oranjewoud, Oranjestein en Klein Jachtlust werd telkens de omgeving opnieuw ingericht, in de gangbare stijl van die periode. Hierdoor is een grote mate van samenhang tussen bouwwerk en landschap ontstaan. Iedere periode toont op eigen wijze de voortzetting van deze architectonische traditie. De beste ontwerpen zijn niet alleen een reactie op de karakteristieke context maar voegen daar ook nog iets aan toe.”  Lees verder op: architectenweb.nl.

Samenwerking in Oranjewoud

Woonhuis de Kom werd in nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, architect en D&O uitgevoerd.
Opdrachtgever: particulier.
Architect: Ir. A. Staalenhoef Leeuwarden

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project, over ons isolatieglas of wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Dat direct met onze projectmanager Henny Zwier op: 06-24779225.