Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale

Locatie: Amsterdam

Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale ASC (Amsterdam South Connection) voor opslag stadswarmte Amsterdam.

Langs de A10 en in de bocht bij de A4 bouwt Vattenfall een hulpwarmtecentrale in opdracht van de gemeente Amsterdam. Deze centrale, met een warmtebuffer van 3600 kubieke meter warm water, slaat stadswarmte op als de warmtevraag laag is en geeft warmte af wanneer de vraag toeneemt.

De constructie bestaat uit een laag en hoog dak. Daarachter komt de buffertank en daar weer bovenop een instrumentatieruimte, waardoor het gebouw trapsgewijs oploopt. De gevels zijn op aangeven van Willem Schutter Architect uitgevoerd in glas, zodat het gebouw een mooi transparant karakter heeft gekregen.

Trapsgewijze gevelbeglazing met radius

En dat is de reden waarom Friso Bouwgroep D&O Bouwglas heeft ingeschakeld en wij verantwoordelijk zijn voor het leveren en plaatsen van Profilit beglazing. Daar krijg je energie van! Want… het totale glasoppervlak beslaat ongeveer 5100 vierkante meter. Daarnaast loopt het gebouw trapsgewijs op. Ter illustratie; het lage dak van 8 naar 14 meter en het hoge dak van 20 naar 26 meter. En de radius in de ronde wanden varieert tussen de 9400 en 9600 mm.

Cijfers geveloppervlak

In twintig weken tijd hebben onze monteurs ongeveer 5500 glazen u-balken van 3950 mm geplaatst, met een gewicht van 130 ton. Iedere glasbalk is schuin afgesneden, zowel aan de boven- als aan de onderkant.

Kitten glaspanelen

Het kitten aan de binnenzijde van de glaspanelen rondom de ketel hebben wij laten uitvoeren door vijf abseilers van Safe Site Mennens. Dit zijn experts van de afdeling ‘Rope access” die op locatie middels klimtouwen afdalen en werkend vanuit de lijn werkzaamheden verrichten. Ze zijn door ons ingeschakeld omdat het kitten niet vanaf een steiger of met behulp van hoogwerkers mogelijk is door de aanwezige staalconstructies, de beperkte ruimte en de grote hoogtes.

Vragen over gevelbeglazing?

Wanneer u interesse heeft in dit type glas neem dan rechtstreeks contact op met onze senior accountmanager, Henny Zwier (06-24779225). U kunt indien gewenst, meer projecten bekijken op onze productpagina.

Van het project tot nu toe (december 2020) is een timelapse gemaakt welke u hieronder kunt bekijken. Tevens ziet u hieronder een aantal foto’s van onze werkzaamheden. Wanneer het project voltooid is zullen we de foto’s aanvullen met het eindresultaat.

Bron: EQUANS Nederland (voorheen ENGIE), online december 2021.