Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale

Locatie: Amsterdam

Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale ASC (Amsterdam South Connection) voor opslag stadswarmte Amsterdam, winnaar van de Glas Award 2023.

De mooiste waardering die een project kan krijgen is de Glas Award. Op 9 februari 2023 mocht senior accountmanager Henny Zwier, van D&O Bouwglas, deze in ontvangst nemen voor dit glasproject. De prijs is uitgereikt door Maxime Verhagen, voorzitter Koninklijk Bouwend Nederland. Hieronder de aftermovie. Verder lezen….

Projectbeschrijving

Langs de A10 en in de bocht bij de A4 heeft Vattenfall een hulpwarmtecentrale gebouwd in opdracht van de gemeente Amsterdam. Deze centrale, met een warmtebuffer van 3600 kubieke meter warm water, slaat stadswarmte op als de warmtevraag laag is en geeft warmte af wanneer de vraag toeneemt.

De constructie bestaat uit een laag en hoog dak, waaronder de techniek met pompen en verdelers is aangebracht. Daarachter komt de buffertank en daar weer bovenop een instrumentatieruimte, waardoor het gebouw trapsgewijs oploopt. De gevels zijn op aangeven van architect Willem Schutter uitgevoerd in glas (een trapsgewijze gevelbeglazing met radius). Niet alleen heeft het gebouw zo een mooi transparant karakter gekregen, maar is er tevens een aangenaam werkklimaat binnen ontstaan. Het glas verbindt de verschillende gebouwonderdelen tot één sculptuur.

Trapsgewijze gevelbeglazing met radius

En dat is de reden waarom Friso Bouwgroep D&O Bouwglas heeft ingeschakeld en wij verantwoordelijk zijn voor het leveren en plaatsen van Profilit beglazing. Daar krijg je energie van! Want… het totale glasoppervlak beslaat ongeveer 5100 vierkante meter. Daarnaast loopt het gebouw trapsgewijs op. Ter illustratie; het lage dak van 8 naar 14 meter en het hoge dak van 20 naar 26 meter. En de radius in de ronde wanden varieert tussen de 9400 en 9600 mm.

Cijfers geveloppervlak

In twintig weken tijd hebben onze monteurs handmatig ongeveer 5500 glazen u-balken van 3950 mm geplaatst, met een gewicht van 25 kg per stuk en een totaal van 130 ton. Iedere glasbalk is schuin afgesneden, zowel aan de boven- als aan de onderkant.

Kitten glaspanelen

Het kitten aan de binnenzijde van de glaspanelen rondom de ketel hebben wij laten uitvoeren door vijf abseilers van Safe Site Mennens. Dit zijn experts van de afdeling ‘Rope access” die op locatie middels klimtouwen afdalen en werkend vanuit de lijn werkzaamheden verrichten. Ze zijn door ons ingeschakeld omdat het kitten niet vanaf een steiger of met behulp van hoogwerkers mogelijk is door de aanwezige staalconstructies, de beperkte ruimte en de grote hoogtes.

 

Vragen over gevelbeglazing?

Wanneer u interesse heeft in dit type glas neem dan rechtstreeks contact op met onze senior accountmanager, Henny Zwier (06-24779225). U kunt indien gewenst, meer projecten bekijken op onze productpagina.

Van het project is ook een timelapse gemaakt welke u hieronder kunt bekijken. Daaronder de video die gemaakt is direct na de nominatie.

Bron: EQUANS Nederland (voorheen ENGIE) , online december 2021. 

Bron: Koninklijk Bouwend Nederland Vakgroep GLAS , online februari 2023. 

Dankwoord Glas Award 2023

We waren al blij met de nominatie voor de Glas Award, hoopten ook op de winst, al was het alleen al vanwege het totale glasoppervlak en al het handmatige werk. Henny Zwier: “Nu we ook nog gewonnen hebben is dit zeker een waardering voor alle mensen die voor dag en dauw al aan het werk zijn op de bouw. Zonder al die vakmensen, hadden wij hier niet gestaan!”

D&O Bouwglas feliciteert tevens TU Delft met het winnen van de Innovatie Award en GSF Glasgroep BV met de Aanmoedigingsprijs en dankt alle leden van de Vakgroep Glas voor hun stem!

Hieronder nog een aantal foto’s, waarvan die bij nacht gemaakt is door fotograaf Teo Krijgsman.