Drievoudige beglazing Lân fan Taal

Locatie: Leeuwarden

Voor Lân fan Taal is in Leeuwarden het Taalbelevingscentrum “Obe” gebouwd met daarin verwerkt drievoudige beglazing (Pilkington Insulight S3a Triple). Maar liefst 15 ton aan isolatieglas! 

In 2018 is Leeuwarden-Fryslân de Culturele Hoofdstad van Europa. Lân fan taal is daar een belangrijk onderdeel van. Vele instituten en personen in Fryslân en (ver) daarbuiten werken samen om de diversiteit van taal een toekomst te geven. Het doel is om Fryslân als publieks- en kenniscentrum voor meertaligheid te positioneren. (Bron: Lân fan Taal)

 

OBE is een ontwerp van Powerhouse Company, een Rotterdams architectenbureau. Uit zes voorstellen zijn zij gekozen door een deskundige jury. D&O Bouwglas werd door de Stichting Samenwerkende Bouwbedrijven in Friesland benaderd met de vraag om de beglazing te verzorgen. Gekozen is voor drievoudige beglazing Triple met een uitstekende isolatiewaarde. Er is gekozen voor een structurele glasoplossing zodat er een volledig vlakke glaswand ontstaat. Door het toepassen van een zwart kader ontstaat een geheel met de rest van de staalconstructie.

drievoudige beglazing Triple

Drievoudige beglazing en hout

Bij dit ontwerp is met behulp van computergestuurde cnc-freesmachines een gebouw ontworpen ‘uit één stuk’. Het staat op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden en is op vrijdag 2 februari 2018 geopend.

De materialisering van het gebouw bestaat uit hout en glas. Door nieuwe innovatieve constructieprincipes zoals computergestuurde CNC freesmachines kan een gebouw ontworpen worden ‘uit één stuk’. Zo gaan trappen naadloos over in wanden en kan het glas zonder kozijnen geplaatst worden. De combinatie van de uitgesproken houten vorm en de grote kozijnloze glaspanelen geven het gebouw een sterke architectonische expressie. Bijzonder is de flexibele overkapping, waarmee de openheid van het paviljoen kan worden aangepast aan de weersomstandigheden. (Bron: Architectuur.nl.)

Uiteraard zijn wij trots dat wij aan dit prachtige project mochten meewerken. Daarnaast ervaren wij de levering en plaatsing van 30 ramen à 500 kg per stuk als bijzonder. En terwijl wij de eerste zes ramen plaatsten werden er door de opdrachtgever video-opnames gemaakt. Daarom kunt u hier ook de video van Lân fan Taal bekijken.

 

 

Taalbelevingscentrum OBE is woensdag 6 december 2017 overgedragen aan Stichting Beheer Provinciale en Buma Bibliotheek Fryslân. Daardoor is verzekerd dat Obe ook na 2018 een belangrijk cultureel centrum blijft.

Tot slot zijn wij aangenaam verrast door de ontvangst van een fotoboek van Lân fan taal. Daarmee heeft het taalbelevingscentrum OBE alle bouwers bedankt. Dit is door ons, en vooral door Abe, Klaas en Durk, enorm gewaardeerd!