Monument Bijzondere Kinderen

Locatie: Leeuwarden

Het monument voor Bijzondere Kinderen is op 18 september 2005 onthuld op de Noorderbegraafplaats te Leeuwarden. Het is een monument voor te vroeg geboren en jong gestorven kinderen wat vroeger in de anonimiteit is gestopt.

Het glas van het monument is door D&O verzorgd. Maar dat niet alleen, Sebastiaan Douma werkte ook mee aan het ontwerp en de uitvoering. Ten eerste, de vier glasplaten in het midden – met elk een uitsparing op een andere plaats – symboliseren de gezinnen met ieder hun verhaal. Ten tweede, is op afstand door de transparantie niets waar te nemen, pas wanneer je dichterbij komt, kom je achter het verhaal. Over het verdriet en gemis dat nog aanwezig is bij ouders. Tot slot ontstaat er een kruis door de glasplaten achter elkaar te plaatsen.

Ontwerp monument

Op elke glasplaat staat een gezandstraalde vlinder welke door de diepte van de glasplaten steeds verder de lucht in vliegt, door de afstand wordt de vlinder kleiner en kleiner tot hij bijna niet meer zichtbaar is…

 

Op 19 september 2015 werd stil gestaan bij het tienjarig bestaan van het Monument voor Bijzondere Kinderen.

Waarom Bijzondere Kinderen?

Bijzondere Kinderen zijn kinderen die letterlijk en figuurlijk doodgezwegen werden. Daarbij moet u denken aan kinderen die vlak voor of vlak na hun geboorte overleden. Of die tot 1985 anoniem begraven werden op een veld op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden. Waar in 2005 een monument van vier glazen platen tussen twaalf dakplatanen verrees, liggen 1700 kinderen begraven.

De ouders, broers en zussen van deze kinderen hebben door de komst van het monument eindelijk een plek waar ze naar toe kunnen.

,,Daarom is het ook beetje feest. Het monument voorziet in een behoefte. Ook voor mensen die niet weten waar hun kindje begraven is,” stelde voorzitter Klaas van der Meulen van de Stichting Monument voor Bijzondere Kinderen.

Nabestaanden legden ter herdenking witte rozen op het veld waar de platanen voor de gelegenheid met een witte strik waren omgeven.

Meer informatie over het zandstralen van glas?

Denkt u na over een speciaal project van glas? Bekijk eens onze productpagina Designglas en Specials of neem voor vragen gerust contact met ons op.