Planetarium Franeker

Locatie: Franeker

Het oudste nog werkende planetarium, sinds 19 september 2023 UNESCO werelderfgoed, is het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium te Franeker. En daar zijn we hier in Franeker trots op!

Planetarium Franeker

In 2016 is een naastgelegen aangekochte pand, en na een intensieve verbouwing officieel in gebruik genomen. Daarmee is het Franeker Planetarium nu een compleet educatief centrum geworden, waar u veel meer krijgt te zien dan voorheen.

Uitbreiding Planetarium Franeker

De uitbreiding is bouwtechnisch gerealiseerd door voornamelijk Franeker bedrijven waaronder D&O Bouwglas. Zo hebben wij het nieuwe gedeelte voorzien van glas, zoals de entree, tuindeuren en een overkapping.

Entree en tuindeuren

Het nieuwe gedeelte, een voormalige bakkerij, werd volledig gestript waarbij ook de deuren, ramen en kozijnen aan de buitenzijde van het pand werden vervangen. Daarbij is gekozen voor hout met  isolatieglas (HR++), een doorloopveilig tweezijdig gelaagd glas.

Glazen overkapping

Voor de glazen overkapping, een doorloop van de voormalige bakkerij naar Brasserie De Stadstuin is voor het dak gekozen voor gelaagd, en voor de wanden letselbeperkend isolatieglas waarbij de wanden structureel verlijmd zijn. Het glas is geplaatst in een aluminium profielsysteem van het merk Pergolux. De profielen zijn op een onderconstructie geplaats waarop de overkapping kon worden gerealiseerd. De combinatie van oud en nieuw is hier bijzonder mooi tot uiting gekomen.

Samenwerking en realisatie

Conservator Adrie Warmenhoven benoemde bij de opening de geweldige samenwerking tussen alle partijen die verantwoordelijk zijn geweest voor de verbouwing. Het is hem in die periode opgevallen dat de betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel enorm groot was. Hij heeft dit als zeer bijzonder ervaren en daarnaast dat alles volgens afspraak gerealiseerd is. Groter compliment kan je als meewerkend bedrijf niet krijgen, toch? Wij van D&O hebben de verbouwing alsmede de opening als zeer bijzonder ervaren en kijken terug op een prachtig mooi project.

Vragen

Mocht u vragen hebben over dit project of over de gebruikte materialen? Neem dan gerust contact met ons op.