Aardbevingsbestendige woontoren

Locatie: Groningen

In Groninger wijk Selwerd, is op het terrein van voormalig Huize Patrimonium, een ovale, in het oog springende, aardbevingsbestendige woontoren verrezen. Het is een nieuwbouwcomplex, speciaal voor ouderen, die met of zonder zorg een appartement zonder drempels kunnen huren. Niet alleen is de woontoren aardbevingsbestendig, maar ook aardgasloos, dan wel gasloos gebouwd.

D&O Bouwglas kreeg van de hoofdaannemer Dijkstra Draisma de opdracht om profielglas te plaatsen op de benedenverdieping. Zo is onderin de woontoren een lichtdoorlatende groene ruimte ontworpen, die dienst moet doen als fietsenberging. De verticale slanke belijning van profielglas zorgt bij deze hoogbouw ten eerste voor een kleurrijke en ten tweede voor een bijzonder mooie architectonische oplossing.

Voor de ovale woontoren is het door ons geplaatste profielglas een uniek glasproduct. Bijvoorbeeld omdat het u-glas zich perfect leent om in ieder gewenste vorm te plaatsten. D&O Bouwglas bevestigde het alkaliglas in u-vorm, verticaal en in een ovale radius in geïsoleerde profielen. Daarbij is, na digitaal inmeten, tevens een zelf samengestelde waterslag van 180 mm ontwikkeld.

Overige specificaties profielglas

  • glasbalken k25/60/7
  • 16-draadsinleg
  • geïsoleerde profielen, 810 en 811
  • waterslag 180 mm (maatwerk)
  • coating RAL 9006
  • hoogte glasbalken 3255 mm
  • omvang 67 strekkende meter
  • vorm ovaal

Productnamen

Misschien ook goed om te vermelden is dat in de aardbevingsbestendige woontoren, genaamd “De Beukenhorst”, in totaal 60 appartementen voor ouderen zijn gerealiseerd. Daarnaast is, in combinatie met ZINN Ouderenzorg, zorg direct bij de hand.

Op Youtube hebben we een mooie animatie gevonden (geplaatst door ZINN) waarin de fietsenberging met profielglas prachtig wordt weergegeven.

In werkelijkheid is het natuurlijk nog veel mooier geworden…

Samengevat hebben wij met het profielglas op de benedenverdieping een stevige basis gelegd voor de woontoren. Bovendien vloeit de groene kleur over in de omgeving en sluit het mooi aan bij het parkje dat (binnenkort) wordt aangelegd.

Bouwpartners aardbevingsbestendige woontoren

Terugkijkend op dit bijzondere project kunnen we concluderen dat we de samenwerking met onze bouwpartners (zie opsomming hieronder) als zeer prettig hebben ervaren.

Ter illustratie tonen we graag nog een aantal foto’s. Vragen over dit project of over het profielglas? Neem dan gerust contact op met Henny Zwier op (06) 24 77 92 25 en laat u uitgebreid informeren over alle mogelijkheden die dit glas biedt.